Descriere
Tipurile de cartoane filtrante utilizate pentru filtrarea vinului sau a altor bauturi alcoolice, sau de natura alimentara, in functie de aplicatia pentru care sunt recomandate pot fi evidentiate in urmatoarea structura:
I. Treapta primara de degrosare
V0 –degrosare forte
V4 –degrosare medie
V8 –degrosare de clarifiere
II. Treapta medie de filtrare
V12 –clarifiere medie usoara
V16 –clarifiere medie
V18 –presterilizare – stralucire
III. Treapta superioara de filtrare
V20 –filtrare fina, sterilizare si stralucire
V24 –filtrare super-fina, sterilizare superioara si stralucire
DATE TEHNICE
Recomandarile de specialitate, in cazul filtrarilor de orice tip, fac referire la realizarea unei operatiuni de separare a sedimentului grosier (la vin este cunoscuta ca si pritocire) acumulat in timp, in prealabil, inaintea operatiunii de filtrare propriu-zisa, pentru a obtine un consum mai mic de cartoane filtrante dar si pentru a optimiza din punct de vedere calitativ aceasta operatiune.
In diagrama alaturata este definit graficul debitelor specifice functie de puterea de retinere pentru fiecare strat filtrant, iar in tabelul alaturat caracteristicile esentiale ale cartoanelor filtrante, informatii utile pentru orice utilizator in vederea alegerii celor mai potrivite straturi filtrante pentru realizarea unei filtrari optime.
Caracteristici carton |
Unitate |
V0 |
V4 |
V8 |
V12 |
V16 |
V18 |
V20 |
V24 |
Gramaj |
g/m2 |
790 |
1040 |
1050 |
1140 |
1260 |
1290 |
1320 |
1370 |
Grosime |
mm |
3,6 |
3,75 |
3,75 |
3,75 |
3,75 |
3,75 |
3,75 |
3,75 |
Grad de filtrare nominal |
micron |
18 |
15 |
12 |
8 |
2 |
1 |
0,7 |
0,5 |
Debit de apa |
l/min/m2 |
620 |
220 |
160 |
45 |
16 |
12 |
8 |
4 |
TABEL CARACTERISTICI CARTOANE FILTRANTE (grosime 3,4 mm) |
|||||
TIP |
FOLOSIRE |
GRANULOZITATE |
PRESIUNE |
DEBIT L/h |
UTILIZARE |
kg/cm2 |
(10 cartoane) |
||||
KP V.0 |
CURATARE |
950g / mp |
4 |
720 |
Pentru vinuri tinere, in special tulburi, care nu au fost decantate sau pritocite, pentru eliminarea primara a depozitului |
Cu o rezistenta mecanica ridicata chiar si in conditii critice |
|||||
KP V.4 |
DEGROSARE |
1000g / mp |
3 |
680 |
|
Se utilizeaza in special pentru eliminarea turbiditatii din lichidele si vinurile cu vascozitate ridicata, dupa prima transvazare. |
|||||
KP V.8 |
DEGROSARE FINA |
1100g / mp |
2.5 |
650 |
|
Utilizare in prefiltrarea vinurilor tulburi si vascoase, permitand o buna clarificare, si se poate utiliza cu succes si pentru filtrarea licorilor colorate cu concentratie mare de zaharuri, siropuri, uleiuri sau preparate chimico-farmaceutice |
|||||
KP V.12 |
FILTRARE MEDIE |
1200g / mp |
2.5 |
500 |
Pentru vinuri stabilizate, dupa dubla pritocire sau degrosare |
Strat filtrant de stralucire medie pentru vinurile rosii,licori seci,solutii hidroalcoolice,otet. |
|||||
KP V.16 |
FILTRARE MEDIE |
1250g / mp |
2 |
350 |
Pentru vinuri stabilizate, dupa dubla pritocire sau degrosare si treapta finala la vinuri rosii |
Strat filtrant pentru filtrarea medie a vinurilor si pentru reducerea particulelor in suspensie. Este recomandat pt filtrarea vinurilor albe si bauturilor distillate si ca filtrare finala la cele rosii. Poate fi utilizat cu succes la extracte si infuzii alcoolice, sucuri, produse cosmetice si farmaceutice. |
|||||
KP V.18 |
PRE-STERILIZARE |
1300g / mp |
2 |
300 |
Pentru stralucire, la vinurile albe |
Strat filtrant semi-sterilizant necesar acolo unde pe langa claritate se urmareste si reducerea incarcarii bacteriene. Se recomanda ca prefiltrare sigura inaintea filtrarilor absolute, in sectorul enologic si farmaceutic |
|||||
KP V.20 |
STERILIZARE |
1350g / mp |
1.5 |
220 |
Pentru filtrari de stralucire, sterilizante, la vinuri cu reziduri de zahar nefermentate |
Strat filtrant sterilizant, implicat in filtrarea finala la rece a vinurilor si bauturilor spumante seci, inainte de imbuteliere, deoarece garanteaza stabilitatea completa a produselor. Este filtrul final si pentru produse cosmetice delicate si pentru solutii farmaceutice. Reprezinta cea mai buna protectie cu ajutorul retelei cu diametrul ochiurilor de 0,45 microni. Nu se poate utiliza direct fara o filtrare medie anterioara. |
|||||
KP V.24 |
SUPER STERILIZARE |
1400g / mp |
1 |
120 |
Pentru toate aplicatiile care necesita garantia unei stabilitati absolute, lichioruri, bauturi fine |
Strat filtrant sterilizant, cu putere maxima de retentie, capabil de a elimina total incarcarea bacteriana, fiind astfel recomandat pentru imbutelierea vinurilor si spumantelor dulci si a produselor critice din sectorul farmaceutic. Garanteaza o protectie perfecta cu ajutorul retelei cu diametrul ochiurilor de 0,2 microni. Nu se poate utiliza direct fara o filtrare medie anterioara. |