DOP AGLOMERAT

Descriere

Dopurile din plută aglomerată, realizate din granule de pluta naturala, selectionate riguros, care au fost legate intre ele printr-un liant de natura alimentara, se recomandă a fi utilizate în cazul vinurilor tinere, care nu au fost învechite, vinuri de calitate medie care merg în consum până la 1.5 – 2 ani de la momentul îmbutelierii. Dimensiunea standard şi totodată cea mai folosită este de 23,5 X 38 mm, dar la cerere se pot livra şi dopuri cu dimensiunea 23,5 X 44mm, şanfrenate sau nu.

Dopurile noastre, spre deosebire de majoritatea celor ce se găsesc pe piaţă, sunt realizate cu o tehnologie modernă, care implică selecţia granulelor prin cernere în site de trei dimensiuni, astfel încât granulele folosite realizează în corpul dopului, prin amestecul cu un liant de natură alimentară, o coeziune şi un comportament unitar la contracţii şi dilatări. Prin faptul că granulele sunt selecţionate se asigură obţinerea unei greutăţi specifice asemănătoare pentru fiecare tip de granulă şi automat un comportament omogen al dopului în situaţiile de comprimare la dopuire / întindere la extracţie, precum şi la dilatări şi  contracţii pe care acesta le suportă în momentul în care sticla de vin este supusă unor variaţii de temperatură.

În afară de aceste caracteristici, prin faptul că granulele sunt de dimensiuni apropiate şi nu sunt folosite granule de dimensiuni mici şi foarte mici, se evită în totalitate posibilitatea ca la dopuire aceste particule mici cu un grad redus de adeziune la corpul dopului să se desprindă în cursul operaţiei de comprimare a dopului şi să cadă în vin.

In fiecare caz de alegere a unui dop, este necesar ca utilizatorul sa tina cont de cateva prescriptii tehnice foarte importante pentru a obtine rezultatul final dorit, adica o dopuire eficienta care sa pastreze vinul in bune conditiuni, fara a intampina probleme de infiltrare a aerului sau scurgeri. Aceste prescriptii sunt :

– diferenta intre diametrul exterior al dopului si diametrul interior al gatului sticlei trebuie sa fie de minim 5 – 6 mm pentru a putea obtine o etansare eficienta

– in cazul sticlelor cu conicitate la gat este necesar ca acaeasta diferenta sa fie mai mare 6 – 8 mm

– volumul liber intre suprafata vinului si baza dopului introdus in sticla, trebuie sa fie corespunzator si sa masoare cel putin 2 – 3 cm pentru a se putea prelua in bune conditii variatiile de volum datorate fluctuatiilor de temperatura si a nu se produce o impingere a dopului inspre exterior

– dupa dopuire este necesar ca sticlele sa fie pastrate in pozitie verticala cel putin 48 de ore pentru a permite dopului sa revina cat mai mult la forma initiala si sa realizeze o etansare eficienta

– verificati ca dispozitivul de dopuire sa aiba bacurile reglate bine pentru a evita deformarea dopului sau agatarea muchiilor acestuia ceea ce ar putea conduce la caderea de particule de dop in vin

– nu introduceti dopurile in apa, nu le fierbeti, ele au fost lubrifiate si sunt gata pentru imbuteliere, ca atare

Producator: Mundial Cork, Spania

fisa tehnica dop aglomerat