Dopuri microgranulate

Categorii: , , Producator:

Descriere

Dopul din microgranulat este un dop de nouă generație realizat din granule de plută naturală de cea mai buna calitate, atent selecționate, amestecate cu micro-sfere poliuretanice și un liant de natură alimentară, complex din care rezultă un produs extrem de eficient ca și comportament în sticlă, cu un conținut de TCA sub 1.2 ng / l sau chiar sub limite ce nu pot fi determinate cu aparatura de laborator.

EFFICIENT – recomandat pentru pastrare 3 ani : Dimensiune : 44(40) x 24 mm

TOLERANȚE :

Lungime: ± 0,3 mm
Diametru: ± 0,2 mm
Ovalitate: inexistentă
Umiditate : 4 % – 8 %
Densitate: 280 kg/m3 ± 6 %
Forță de extracție: 15 – 40 daN
Capilaritate: <1/3 din lungime
Procent revenire: ≥ 90 % după 5 min; ≥ 92 % după 1 oră
Etanșeitate : 100 % < 6 bari
Conținut de praf/dop: ≤ 0,001 g/dop
Bacterii aerobe: < 30 U.F.C./dop
Ciuperci și drojdii: < 10 U.F.C./dop
2,4,6 TCA: ≤ 1 ng/l
PCA, TeCA, TBA:  < limită detectabilă
Control olfactiv și gustativ: fără efect

EFFICIENT PLUS – recomandat pentru păstrare 4 -6 ani : Dimensiune : 44(40) x 24 mm

TOLERANȚE

Lungime: ± 0,3 mm
Diametru: ± 0,2 mm
Ovalitate: inexistentă – de determinat
Umiditate : 4 % – 8 %
Densitate: 280 kg/m3 ± 6 %
Forță de extracție : 5,5 daN/cm2
Capilaritate: <1/3 din lungime
Procent revenire: ≥ 90 % după 5 min; ≥ 92 % după 1 oră
Etanșeitate : 100 % < 6 bari
Conținut de praf/dop: ≤ 0,001 g/dop
Bacterii aerobe: < 30 U.F.C./dop
Ciuperci și drojdii: < 10 U.F.C./dop
2,4,6 TCA : ≤ QL*
PCA, TeCA, TBA  : < DL*
Control olfactiv și gustativ: fără efect

*DL (Limita detectabilă MEPS/CG/SM) :0,5ng/L ptr PCA e TeCA, 1 ng/L ptr TBA)

 *QL (Limita cunatificabilă MEPS/CG/SM): 0.5ng/L ptr  TCA)
Testarile și specificațiile sunt făcute în acord cu normele europene: – UNE 56922/2004, UNE 56930/2005

În fiecare caz de alegere a unui dop este necesar ca utilizatorul să țină cont de câteva prescripții tehnice foarte importante pentru a obține rezultatul final dorit, adică o dopuire eficientă care să păstreze vinul în bune condiții, fără a întâmpina probleme de infiltrare a aerului sau scurgeri. Aceste prescripții sunt:

  • diferența între diametrul exterior al dopului și diametrul interior al gâtului sticlei trebuie să fie de minim 5 – 6 mm pentru a putea obține o etanșare eficientă;
  • în cazul sticlelor cu conicitate la gât este necesar ca această diferență să fie mai mare – 6-8 mm;
  • volumul liber între suprafața vinului și baza dopului introdus în sticlă trebuie să fie corespunzător și să măsoare cel puțin 2 – 3 cm pentru a se putea prelua în bune condiții variațiile de volum datorate fluctuațiilor de temperatură și a nu se produce o împingere a dopului înspre exterior;
  • după dopuire este necesar ca sticlele să fie păstrate în poziție verticală cel puțin 48 de ore pentru a permite dopului să revină cât mai mult la forma inițială și să realizeze o etanșare eficientă;
  • – verificați ca dispozitivul de dopuire să aibă bacurile reglate bine pentru a evita deformarea dopului sau agățarea muchiilor acestuia, ceea ce ar putea conduce la căderea de particule de dop în vin;
  • nu introduceți dopurile în apă, nu le fierbeți, ele au fost lubrifiate și sunt gata pentru îmbuteliere, ca atare.

Producător: Tecnosugheri

fisa tehnica dop microgranulat