DOP MICROGRANULAT

Descriere

Dopul din microgranulat este un dop de noua generatie realizat din granule de pluta naturala de cea mai buna calitate, atent selectionate, amestecate cu microsfere poliuretanice si un liant de natura alimentara, complex din care rezulta un produs extrem de eficient ca si comportament in sticla cu un continut de TCA sub 1.2 ng / l sau chiar sub limite ce nu pot fi determinate cu aparatura de laborator.

EFFICIENT – recomandat pentru pastrare 3 ani : Dimensiune : 44(40) x 24 mm

TOLERANTE :

Lungime: ± 0,3 mm
Diametru: ± 0,2 mm
Ovalitate: inexistenta
Umiditate : 4 % – 8 %
Densitate: 280 kg/m3 ± 6 %
Forta de extractie: 15 – 40 daN
Capilaritate: <1/3 din lungime
Procent revenire: ≥ 90 % dupa 5 min; ≥ 92 % dupa 1 ora
Etanseitate : 100 % < 6 bari
Continut de praf/dop: ≤ 0,001 g/dop
Bacterii aerobe: < 30 U.F.C./dop
Ciuperci si drojdii: < 10 U.F.C./dop
2,4,6 TCA: ≤ 1 ng/l
PCA,TeCA,TBA: < limita detectabila
Control olfactiv si gustativ: fara efect

EFFICIENT PLUS – recomandat pentru pastrare 4 -6 ani : Dimensiune : 44(40) x 24 mm

TOLERANTE

Lungime: ± 0,3 mm
Diametru: ± 0,2 mm
Ovalitate: inexistenta – de determinat
Umiditate : 4 % – 8 %
Densitate: 280 kg/m3 ± 6 %
Forta de extractie : 5,5 daN/cm2
Capilaritate: <1/3 din lungime
Procent revenire: ≥ 90 % dupa 5 min; ≥ 92 % dupa 1 ora
Etanseitate : 100 % < 6 bari
Continut de praf/dop: ≤ 0,001 g/dop
Bacterii aerobe: < 30 U.F.C./dop
Ciuperci si drojdii: < 10 U.F.C./dop
2,4,6 TCA : ≤ QL*
PCA,TeCA,TBA  : < DL*
Control olfactiv si gustativ: fara efect

*DL (Limita detectabila MEPS/CG/SM) :0,5ng/L ptr PCA e TeCA, 1 ng/L ptr TBA)

 *QL (Limita cunatificabila MEPS/CG/SM): 0.5ng/L ptr  TCA)
Testarile si specificatiile sunt facute in acord cu normele europene: – UNE 56922,2004, UNE 56930,2005

In fiecare caz de alegere a unui dop, este necesar ca utilizatorul sa tina cont de cateva prescriptii tehnice foarte importante pentru a obtine rezultatul final dorit, adica o dopuire eficienta care sa pastreze vinul in bune conditiuni, fara a intampina probleme de infiltrare a aerului sau scurgeri. Aceste prescriptii sunt :

– diferenta intre diametrul exterior al dopului si diametrul interior al gatului sticlei trebuie sa fie de minim 5 – 6 mm pentru a putea obtine o etansare eficienta

– in cazul sticlelor cu conicitate la gat este necesar ca acaeasta diferenta sa fie mai mare 6 – 8 mm

– volumul liber intre suprafata vinului si baza dopului introdus in sticla, trebuie sa fie corespunzator si sa masoare cel putin 2 – 3 cm pentru a se putea prelua in bune conditii variatiile de volum datorate fluctuatiilor de temperatura si a nu se produce o impingere a dopului inspre exterior

– dupa dopuire este necesar ca sticlele sa fie pastrate in pozitie verticala cel putin 48 de ore pentru a permite dopului sa revina cat mai mult la forma initiala si sa realizeze o etansare eficienta

– verificati ca dispozitivul de dopuire sa aiba bacurile reglate bine pentru a evita deformarea dopului sau agatarea muchiilor acestuia ceea ce ar putea conduce la caderea de particule de dop in vin

– nu introduceti dopurile in apa, nu le fierbeti, ele au fost lubrifiate si sunt gata pentru imbuteliere, ca atare

Producator: Mundial Cork, Spania

fisa tehnica dop microgranulat