DOP TWIN – TOP (BIRONDELAT)

Descriere

Dopurile twin-top sau birondelate au fost numite de-a lungul timpului şi dopuri tehnice şi au apărut din dorinţa de a îmbina necesitatea păstrării plutei naturale în componenta dopului, în partea care este în contact cu vinul, dar şi a cerinţei de a avea un produs cât mai ieftin, astfel încât dopul obţinut are rondele de plută naturală la capete şi interiorul din plută aglomerată obţinută din granule de pluta amestecate cu un liant de natură alimentară.

Dopurile birondelate sunt realizate în următoarele variante dimensionale: diametru între 24 şi 28mm şi lungimi de 39 sau 44 mm. Sunt recomandate pentru îmbutelierea vinurilor relativ tinere care merg în consum între 2 şi 4 ani. La fel ca şi la dopurile din plută naturală se recomandă analizarea diferenţei de diametru între interiorul gâtului sticlei şi exteriorul dopului.

In fiecare caz de alegere a unui dop, este necesar ca utilizatorul sa tina cont de cateva prescriptii tehnice foarte importante pentru a obtine rezultatul final dorit, adica o dopuire eficienta care sa pastreze vinul in bune conditiuni, fara a intampina probleme de infiltrare a aerului sau scurgeri. Aceste prescriptii sunt :

– diferenta intre diametrul exterior al dopului si diametrul interior al gatului sticlei trebuie sa fie de minim 5 – 6 mm pentru a putea obtine o etansare eficienta

– in cazul sticlelor cu conicitate la gat este necesar ca acaeasta diferenta sa fie mai mare 6 – 8 mm

– volumul liber intre suprafata vinului si baza dopului introdus in sticla, trebuie sa fie corespunzator si sa masoare cel putin 2 – 3 cm pentru a se putea prelua in bune conditii variatiile de volum datorate fluctuatiilor de temperatura si a nu se produce o impingere a dopului inspre exterior

– dupa dopuire este necesar ca sticlele sa fie pastrate in pozitie verticala cel putin 48 de ore pentru a permite dopului sa revina cat mai mult la forma initiala si sa realizeze o etansare eficienta

– verificati ca dispozitivul de dopuire sa aiba bacurile reglate bine pentru a evita deformarea dopului sau agatarea muchiilor acestuia ceea ce ar putea conduce la caderea de particule de dop in vin

– nu introduceti dopurile in apa, nu le fierbeti, ele au fost lubrifiate si sunt gata pentru imbuteliere, ca atare

Producator: Mundial Cork, Spania

fisa tehnica dop birondelat