DOP PLUTA NATURALA

Descriere

În general aceste dopuri sunt recomandate pentru vinurile importante, care au fost învechite prin păstrare în butoaie de stejar (baric) sau cisterne de inox. Sunt dopuri realizate integral din plută naturală de cea mai bună calitate şi asigură o păstrare a vinului în cele mai bune condiţii o perioadă foarte îndelungată de timp începând de la 4-5 ani în sus. Sunt reprezentate într-o serie de variante dimensionale: (diametre de 24 – 26 – 28 mm şi lungimi de 39 – 44 – 49 mm) şi în patru calităţi (de la super extra – cea mai buna calitate, la super – calitatea a doua, special – calitatea a treia şi special B – calitatea economică. În alegerea dopului trebuie ţinut cont de diferenţa de diametru între interiorul gâtului sticlei (pentru clasica sticlă de Bordeaux diametrul standard este între 17,2 şi 17,8 mm) şi diametrul exterior al dopului, între aceste două dimensiuni trebuind să existe o diferenţă minima de 5 – 6 mm, astfel încât să asigure o etanşeitate bună, după ce a fost introdus.

În funcţie de cât de important este vinul, cât de vechi este sau cât de mult se presupune că va rămâne îmbuteliat, se alege lungimea sa. Un dop cu lungimea cea mai mare se pretează la un vin de soi, vechi, produs ce se adresează mai ales cunoscătorului care la deschiderea sticlei, analizând dopul recunoaşte cât de bine a fost ales şi cât de bine şi-a îndeplinit misiunea.

In fiecare caz de alegere a unui dop, este necesar ca utilizatorul sa tina cont de cateva prescriptii tehnice foarte importante pentru a obtine rezultatul final dorit, adica o dopuire eficienta care sa pastreze vinul in bune conditiuni, fara a intampina probleme de infiltrare a aerului sau scurgeri. Aceste prescriptii sunt :

– diferenta intre diametrul exterior al dopului si diametrul interior al gatului sticlei trebuie sa fie de minim 5 – 6 mm pentru a putea obtine o etansare eficienta

– in cazul sticlelor cu conicitate la gat este necesar ca acaeasta diferenta sa fie mai mare 6 – 8 mm

– volumul liber intre suprafata vinului si baza dopului introdus in sticla, trebuie sa fie corespunzator si sa masoare cel putin 2 – 3 cm pentru a se putea prelua in bune conditii variatiile de volum datorate fluctuatiilor de temperatura si a nu se produce o impingere a dopului inspre exterior

– dupa dopuire este necesar ca sticlele sa fie pastrate in pozitie verticala cel putin 48 de ore pentru a permite dopului sa revina cat mai mult la forma initiala si sa realizeze o etansare eficienta

– verificati ca dispozitivul de dopuire sa aiba bacurile reglate bine pentru a evita deformarea dopului sau agatarea muchiilor acestuia ceea ce ar putea conduce la caderea de particule de dop in vin

– nu introduceti dopurile in apa, nu le fierbeti, ele au fost lubrifiate si sunt gata pentru imbuteliere, ca atare

Producator: Mundial Cork, Spania

fisa tehnica dop natural